De Kunstenaar achter het beeld

Ankie Vrolings-Bleilebens

Ankie Vrolings, geboren in Schinveld 1964, is beeldend kunstenaar en heeft gestudeerd aan de Kunstacademie te Maasmechelen.

De inspiratiebron voor haar werk ligt in haar verleden: de smidse van haar opa, naderhand de werkplaats van haar vader. Imposante machines, de geur van smeerolie, menie, verf en de brandlucht van het laswerk. Het geluid van bonkende hamers, het schuren, boren en vooral het luide geschreeuw om met al dat lawaai ook nog met elkaar te kunnen praten.

Het was een spannende speelplek, waar prachtige 'schatten' te vinden waren. Van oude schroeven, spijkers en bouten tot ijzerkrullen en stukken buis. Je ziet het terug met name in haar vroegere werk: raderwerk in alle soorten en maten, maar dan niet van ijzer en staal, maar van keramiek.

In later werk, vanaf ca. 2020, zien we dat de visjes plaatsmaken voor beelden/bustes van fictieve en ‘echte’ personen. In die periode wordt ook gestart met het gieten van diverse keramiek beelden in brons – dit wordt niet alleen toegepast op de bustes, maar ook bij ouder werk.

Ankie blijkt een ver familielid te zijn van Entgen Luijten en op die manier zijn de contacten met de sponsorgroep tot stand gekomen. De familie was al een tijd op zoek naar een mooie geste voor Kasteel Limbricht, als dank voor het feit dat Bestuur en de uitbater deze historische locatie op een historisch verantwoorde manier exploiteren.

Uiteraard is met de buste van Entgen nu ook een mogelijkheid beschikbaar gekomen om Entgen na al die jaren eindelijk een ‘gezicht’ te geven. Klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie over Ankie.

© Entgen-Luitjen. All Rights Reserved. Designed by HTML Codex